Aşı ve İlaçların Korunmasında Ortam İzleme Sisteminin Önemi
Dünya çapında yaşanan Covid-19 salgınının kontrol altına alınabilmesi ve salgın öncesi hayatımıza dönüş için en büyük çözüm olarak görülen aşı çalışmaları, ilgiyle takip edilmektedir.
Oldukça düşük sıcaklıklarda korunması gereken Covid-19 aşılarının, zarar görmeden ulaştırılması ve saklanması için ortam koşulları oldukça ön plana çıktı. Manuel olarak yapılan kontrollerde bir anlık boşluk büyük zararlara yol açabilmektedir, bunun önlenmesi için ortam izleme sistemlerinin kullanımı tercihten öte bir ihtiyaç haline gelmiştir.
Depolama, ilaç güvenliğinde hayati bir rol oynar. Bu nedenle, aşı ve ilaçlar için güvenli saklama koşullarına öncelik verilmelidir. Bu tür tıbbî ürünlerin belirtilen sıcaklık aralığında saklanmaması, kalitelerini ve etkinliklerini etkileyebilir. Aşılar söz konusu olduğunda ısı, potenslerinde bir düşüşü hızlandırabilir ve donma, reaktojenite artışına ve potens kaybına neden olabilir.
Sıcaklığın aşı ve ilaçları nasıl etkileyebileceğine ve bu ürünlerin amaçlandığı gibi etkinliğini korumasını sağlamak için neden üstün bir depolama çözümüne ihtiyaç duyacağınızı, ayrıntılı olarak inceledik.
Ortam Koşulları Aşı ve İlaçları Nasıl Etkiler?
Bir aşı ya da ilaç, çok yüksek veya çok düşük sıcaklıklarda depolandığında, kimyasal stabilitesi muhtemelen etkilenecektir. Bu durum, ilacın bozulabileceği ve etkisini yitireceği anlamına gelir. Bozulmalar görsel olarak fark edilmeyebilirken, tedavi esnasında uygulandığında gerçek sorunlara neden olabilir.
Aşı ve ilaçların uygun olmayan sıcaklıklarda depolaması, fiziksel olarak gözlenebilen değişikliklere dahî sebep olabilmektedir. Örneğin, renk ve doku olarak değişmeye başlayabilir, tüketicinin kötü bir koku veya tat almasına yola açabilir. Bu fiziksel değişiklikler, tipik olarak bir aşının ya da ilacın artık amaçlandığı kadar etkili olmadığını veya tüketiciye gerçekten zarar verebileceğini gösterecektir.
Güvenli ve doğru bir depolama hizmeti; imalatçı, nakliye şirketi ve toptan satıcının tam iş birliğini gerektiriyor. Tüm tıbbî ürünler soğuk zincir koşullarında saklanamaz, ancak uyumluluk standartlarını karşılamak ve riskleri azaltmak için yine de üretici tarafından belirtilen uygun sıcaklık aralığında tutulmaları gerekir.
%45 bağıl nemin altındaki nem seviyeleri, statik yüklerin oluşmasına izin verecektir. Bu durum, ürünün performansını etkileyerek kurumasına neden olabilmektedir ayrıca, birbirine yapışan ve paketleme sorunlarına yol açan ürünleri içermektedir.
Aynı şekilde yüksek nem, ilaçların üretim ve son paketleme sırasında bozulmasına ve etkinliklerinin azalmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle, yeni geliştirilen aşı ve ilaçlar arttıkça, üretim ortamının ve depolama alanlarının kontrolü daha kritik hâle gelmektedir.
Doğru Saklama Koşulları Nasıl Belirlenir?
Her aşı ya da ilacın, önerilen sıcaklık aralıklarında kalmasını sağlamak için belirli yönergeler yürürlüktedir. Çünkü, sıcaklıktaki yalnızca iki derecelik bir fark, bir tıbbî ürünü tamamen mahvedebilir.
Geleneksel aşılar genellikle 1,6 santigrat derece ile 7,7 santigrat derece arasında saklanır. Şu an dünya çapında büyük öneme sahip Covid-19 aşılarının çok daha düşük sıcaklıklarda saklanması gerekmektedir. Moderna'nın aşısı, -15,5 santigrat derecelik bir saklama sıcaklığı gerektirirken; Pfizer'ın aşı adayı -34,4 santigrat derecede korunabilmektedir. Bu iki aşının dışında oldukça düşük sıcaklıklar gerektiren BioNtech Covid-19 aşısı -70 santigrat derecelik ortamda saklanmalıdır.
Dünya Sağlık Örgütüne göre tıbbî ürünler; iyi havalandırılan, koku veya ışık içermeyen, %60 veya daha düşük bağıl nem seviyelerine sahip ve bireysel ilaç üreticisi tarafından yayınlanan sıcaklık aralıkları olan bir ortamda saklanmalıdır.
Ülkemizin İlaçlar ve Ecza Dolaplarında Bulundurulan Ürünler ile İlgili İyi Dağıtım ve Muhafaza Uygulamaları Kılavuzunda ise aşağıdaki esaslar belirlenmiştir:
- Madde 11: “Tıbbî farmasötik ürünler, tıbbî malzeme, kozmetikler ve benzerleri gibi çeşitli ürün türleri birbirinden ayrı yerlerde depolanır. Her bir ürün, ışıktan, nemden ve sıcaklıktan kaynaklanabilecek zararları önlemek üzere, imalâtçısınca belirlenen şartlar altında bulundurulur. Sıcaklık ve nem periyodik olarak izlenir; kaydedilir ve bu kayıtlar düzenli olarak gözden geçirilir.”
- Madde 12: “Özel sıcaklıkta saklama öngörülen durumlarda, depolama alanları, istenen şartların dışına çıkıldığını belirten sıcaklık kaydediciler veya diğer cihazlar ile donatılmalıdır. Bu nitelikteki alanların her yerinde öngörülen şartların sağlandığını gösterecek yeterli cihazlar bulunmalıdır.”
Çoğu durumda aşı ve ilaç şirketleri, bu tıbbî ürünlerin her zaman doğru koşullarda saklandığından emin olmak için depolama alanlarının uzaktan takibine ve ortam izleme sistemlerine güveneceklerdir. Hataya yer olmadığından, tam uyumluluk ve doğruluk sağlamak için ortam izleme sistemi kullanmak, genellikle daha güvenli ve daha düşük maliyetlidir.
Ortam izleme sistemi, sadece gözetim zincirinin korunmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda gerektiğinde yedekleme prosedürlerinin de uygulanmasını sağlar. Bu görevleri kendi başınıza halletmeye çalışmak hızla pahalı ve aşırı karmaşık hale gelebilir. Ancak bir ortam izleme sistemine bu sorumluluğu emanet etmek, genellikle üreticinin, tedarikçinin, toptancının ve müşterinin yararınadır.
Retmon Ortam İzleme Sistemleri ile Aşı ve İlaç Depolarının Takibi
Aşı ve ilaç depolama alanlarındaki sıcaklık, nem, duman, hava akışı, su kaçağı gibi ortam parametrelerini izlemek, kaydetmek, kontrol altında tutmak için Retmon EMS çözümünden destek alın. Dünyanın herhangi bir yerinden internet bağlantısı ile uzaktan, aşı ve ilaç depolarının ortam koşullarını izleyebilir, olası bir değer değişikliğinde anlık olarak e-posta, SMS, telefon araması, SNMP trap gibi pek çok yoldan alarm bildirimi alabilirsiniz.
Sensörler ve veri toplama terminallerinden toplanan tüm verileri kaydedebilir, raporlama ve analizler için kullanabilirsiniz. Korunması gereken aşı ve ilaçlar üzerinde oldukça önemli etkiye sahip olan, sıcaklık ve nem gibi ortam parametrelerinde yaşanabilecek değer değişikliklerini izlemek için bizi arayın.