Alarm Yönetimi Neden Önemlidir?
Endüstriyel olarak kullanılan alarmlar; üretim ya da hizmet alanlarındaki ortam parametrelerine ait değerlerin, tolerans aralığının dışına çıkması ve izinsiz girişler, su kaçağı, yangın ya da deprem gibi beklenmedik durumlar oluştuğunda bildirim yapılmasını içerir.
İşletmelerde, farklı alanlar için önem verilen ortam parametreleri de farklılık göstermektedir. Gıda ve sağlık sektöründe ortam iklim koşullarında yaşanabilecek değişimler oldukça önem arz ederken; bankacılık sektöründe ise hırsızlık ve yetkisiz girişlerin önlenmesi için alarm yönetimi önemlidir.
Ortam izleme sistemi sayesinde; sensörler ve veri toplama terminalleri ile toplanan verilerin, sistemde tanımlanmış değerler ile uyumluluğu kontrol edilir. Bu esnada, tolerans değerlerinin altına düşen ya da değerlerin üstüne çıkan parametrelerin olması halinde alarm devreye girer.
Alarmların şekli ve yöntemi tamamen işletmelere özel olarak ve önem derecesine göre planlanır. Hayati önemde ve üretimi doğrudan etkileyecek durumlarda siren kullanılabilirken, üretim süreçlerini dolaylı olarak etkileyebilecek değerler için e-posta ya da SMS gönderimi tercih edilebilmektedir.
Alarm yönetimi ise; ortam izleme sisteminde belirlenen alarmların yönetilmesini sağlayan modüldür. Amacı, alarm sisteminin merkezi olarak kontrolü ve gereksiz alarm durumlarının oluşmasını önlemektir.
Alarm Yönetimi Nasıl Yapılır?
Alarm yönetiminde yer alan alarmlar, kullanıcıların belirlediği senaryolar ve değer aralıklarına göre çalışmaktadır. Bu senaryolar; sensörler, giriş şartları ve çıkış aksiyonları, eşik değerlerini tek tek ya da grup olarak esas alabilir. İlk etapta, olması gereken ve alarm gerektiren parametrelerin sisteme girişi yapılır. Sonrasında, takibi yapılan ortamlardan alınan veriler doğrultusunda; alarm yönetimi devreye girerek alarm durumlarını yönetir.
Alarm yönetimi sayesinde, farklı alarm seviyeleri belirlenip; her seviye içim farklı aksiyonlar tanımlanabilmektedir. Örneğin iş süreçlerine etkisinin az olacağı durumlar SMS ile bildirilirken, üretim hattının tamamını etkileyebilecek bir değişiklikte çağrı ve sirenin devreye girmesi sağlanabilmektedir.
Alarm yönetiminin, çok karışık algoritmaların tanımlanabilmesi gerektiğinde de Java Script dilinde yazılan kurallar veya kurallar dizisini çalıştırması mümkündür. Bununla birlikte, alarm yönetiminin başka bir sistem ile haberleşerek, bilgi alış-verişi yapması da mümkündür. Alarm yönetim sistemi, haberleşeceği sistemler ile entegrasyonu esnasında, ilgili sistemlerin veri tabanına erişebilmektedir.
Alarm Yönetiminin Sağladığı Faydalar Nelerdir?
- İşletmeler için büyük önem arz eden alarmların, merkezi olarak ve anlık takip edilebilmesini sağlar.
- Alarm durumlarında, ilgili kişilerin tamamına bildirim gönderir.
- Alarmların önem derecelerine göre, farklı bildirimler almanızı sağlar.
- Aşırı ve gereksiz alarmların önüne geçerek, çalışanların çok sık bildirim almalarını ve duyarsızlaşmasını engeller.
- Zaman bazlı alarmlar sayesinde, gerekli bakım prosedürlerinin takip edilmesine imkan verir.
Alarm Yönetim Modülü, Retmon Çözümlerinin Tamamında Yer Alır
Ortam izleme sistemlerinde, mutlaka bulunması gereken alarm yönetimi modülü, Retmon çözümlerinin tamamında sunulmaktadır. Sıcaklık, nem, su kaçağı, klima gibi ortam koşullarının yanında data centerlarda enerji kullanımına, belirlenen makinelerin çalışıp çalışmadığına, izinsiz kapı girişlerine dair de alarmlar oluşturabilmenizi sağlar.
Bu sayede, ortamda izlenebilen her parametre için değer aralıkları belirlemenizi ve bu değerlerin dışına çıktığında alarm bildirimi almanızı sağlar.
İşletmenize ait ortam parametrelerinin kontrol altında tutulmasını sağlayan Konzek Retmon çözümlerimizin işletmenizde nasıl uygulanabileceği hakkında bilgi almak için tıklayın.